Page 24 - PU6_11_FI_Grey

Basic HTML Version

24
6/2011 PROJEKTIUUTISET
on ymmärtää asiakaskäyttäytyminen ja
taustalla oleva trendimaailma.
Megatrendit
muuttavat hotelleja
Megatrendi on kuin hyökyaalto; se
muuttaa ajatusmaailmaamme, käyttäy-
tymistämme, suhtautumistamme asioi-
hin ja ilmiöihin. Ensimmäinenuseimmil-
le mieleen tuleva megatrendi on kestävä
kehitys eri muodoissaan. Hotellimaail-
ma on jo vuosia kierrättänyt, hankkinut
raaka-aineita lähituottajilta, vähentänyt
vedenkulutusta asiakkaiden suihkuissa
ja siirtynyt yksittäissaippuoista annos-
telijoihin. Tosin me olemme kuluttajina
vihreitä enemmän puheissamme kuin
todellisuudessa; haluamme hotellin ole-
van kestävän kehityksen kärjessä, mutta
emme ole juuri halukkaita muuttamaan
käyttäytymistämme, jos se tarkoittaamit-
tavaa luopumista nykyisestä mukavuus-
tasosta.
Mielikuvatasolla hotellien kierrätys ja
vedenkulutus ovat tärkeitä elementtejä,
mutta todellinen kestävä kehitys syntyy
rakennus- ja ylläpitovaiheessa; mitä ma-
teriaaleja on käytetty, miten energiateho-
kas hotelli on rakennuksena, ja mikä on
yleisten tilojen suhde asiakastiloihin. Tä-
män päivän hotelli on energiasyöppö ja
sen hiilijalanjälki on massiivinen. Tule-
vaisuudessa hotelli voi olla energianmyy-
jä energian ostamisen sijasta. Kun aurin-
koenergian talteenottojärjestelmät kehit-
tyvät, hotelli voi käyttää julkisivuaan ja
mittavia ikkunapintoja energian talteen-
ottoon ja olla vähintään energiaomava-
rainen. Myös ns. älykkäät materiaalit ja
nanoteknologia tulevat muuttamaan ho-
tellimaailmaa. Nanopinnoitetut pinnat
pysyvät puhtaina, eikä lika niissä näy.
Näin säästetään puhdistusmateriaaleja ja
siivoushenkilökuntaa.
Paljon puhuttu väestön ikääntyminen
tuo uusia mahdollisuuksia hotellialalle.
Tulevat varttuneet asiakkaat eivät enää
välttämättä halua kylpylöiden kahluual-
taisiin, vaan hakevat yksilöllisiä elämyk-
siä, hyvinvointia, ruoka- ja juomaelämyk-
siä, kulttuuria ja turvallista irrottelua. Tä-
mä asiakaskunta on keskimäärin hyvin
maksukykyistä, kokenutta ja altis koke-
maan uutta, kun sitä heille tarjotaan.
Muunneltavuus tuo
liikeideaan joustavuutta
Perinteinen hotelli on rakennuksena
jäykkä; liikeideat ovat olleet vuosikym-
menten mittaisia ja olemassa olevasta on
pidetty tiukasti kiinni. Hotellirakennuk-
sen uusimisessa on ollut selkeä aikajana-
ajattelu. Jokainen muutos on mittava in-
vestointi. Ravintolat on uusittava 5 vuo-
den välein, huoneet viimeistään 10 vuo-
den käytön jälkeen, putket, julkisivu ja ik-
kunat 30 vuoden välein jne. Suuri haaste
on se, että asiakkaiden vaatimus- ja odo-
tustason kasvaessa hotellien on sopeu-
duttava nopeampiin liikeideamuutok-
siin; 10 vuoden sijasta huoneissa tehdään
mittaviamuutoksia visuaalisissa piirteis-
sä 2–4 vuoden välein, ravintolailme voi
vaihtua vuosittain ja nyt täysin alikäytetyt
hotellin käytävät ja aulat vaihtavat ilmet-
tä vuodenaikojen mukaan. Tämä muutos
Ari Björkqvist toimii HAAGA-HELIA
ammattikorkeakoulussa koulutusohjelma-
johtajana. Hänellä on yli 20 vuoden työko-
kemus hotellialan esimies- ja johtotehtä-
vistä. Nykyisessä työssään Ari Björkqvist
keskittyy tulevaisuuspainotteiseen palve-
lutuotekehitykseen ja on mukana korkea-
koulun Haagan toimipisteen Huomisen
hotelli- ja Huomisen kokoushotelli -pro-
jekteissa, joissa rakennetaan mallinnuksia
tulevaisuuden palvelutiloihin.
vaatii myös rakennukselta jo suunnitte-
luvaiheessa uutta ajattelua – seinät, pin-
nat ja materiaalit tulee suunnitella niin,
että niiden pitoaika onkin paljon lyhem-
pi jamuuntelumahdollisuusmaksimoitu.
Muutos on siis hotellialallakin pysyvä
olotila. Asiakkaiden odotukset ja vaati-
mukset muuttuvat ja hotellin on sopeu-
duttava niihin, tai kuoltava. Vuosikym-
menten mittaiset liikeideat lyhenevät ja
trendiajattelu muuttaa toimintatapoja.
Rakennuksen sijasta hotelli onkin fyysi-
nen ja psyykkinen tila, jossa asiakas kokee
tarpeidensa täyttymisen, Maslowin tarve-
hierarkiankaikilla tasoilla. Hotelli käy siis
läpi transformaation fyysisestä tuotteesta
palveluelämykseksi.
Lisätietoja www.huomisenhotelli.fi ja
www.huomisenkokous.fi
Ajan kuluessa hotellihuoneen arvo las-
kee, mutta asiakkaan odotusarvo ja vaa-
timustaso nousevat. Tämä johtaa tar-
peeseen uusia liikeidea ja asiakaselämys
entistä nopeampaan tahtiin.