22
6/2011 PROJEKTIUUTISET
H
otellibisnes on
luonteva osa
matkai luel in-
keinoa, jonka
kehi t tyminen
nykyiseen muo-
toonsa voidaan
piirtää antiikis-
ta keskiajan halki nykyaikaan. Antiikin
ihminen eteni jalan tai hevosen selässä ja
tarvitsi lepoa ja yösijaa noin50 kilometrin
välein. Näin tavernat ja majatalot syntyi-
vät tyydyttämäännäitä perustarpeita, ruo-
an ja juoman sekä yöunen saamista.
Kautta historian hotellihuoneenmääri-
telmä on ollut vajaan 20 neliömetrin kuu-
tio, jossa on (usein) ikkuna, sänky, mah-
dollisuus peseytyä ja ehkä nauttia ateria.
Nykyaikainen hotelli syntyi noin 100
vuotta sitten ja sen perusfunktio on py-
synyt ennallaan ja tyydyttänyt samoja pe-
rustarpeita. Ajatusmaailma on ollut, että
hotelli konstruktiona rakennetaan kestä-
mään vähintään 50 vuotta, ja rakennuk-
sen tai käyttötarkoituksen muuttaminen
on ollut kallista ja haastavaa. Uudet rat-
kaisut ovatmuuttamassa hotellinperusfi-
losofiaa; ympärimaailmaa nousevat kont-
tihotellit rakennetaan tilapäistä tarvetta
varten niin, että tavarankuljetuskontit
muunnetaan hotellihuoneiksi, pinotaan
päällekkäin, liitetään vesi- ja viemäri-
verkkoon ja toiminta hotellina alkaa (ks.
http://inhabitat.com/travelodge-shipping-
container-hotel).
Samoin erilaiset vanhoihin toimistora-
kennuksiin konvertoitavat valmiit huo-
nemoduulit (ks. www.qbichotels.com)
muuttavat hotellin rakentamisen filoso-
fiaa pysyvästä rakennusteknisestä luo-
muksesta tilapäisiä tarpeita täyttäväksi,
investoinniltaan kevyemmäksi yritystoi-
minnaksi.
Asiakkaan ja
teknologian liitto
Parhaat innovaatiot syntyvät asiak-
kaiden tarpeiden ja teknologian kehityk-
sen liitosta niin, että nämä kaksi toimi-
vat asiakaslähtöisesti käsi kädessä. Pelk-
kä teknologia ja rakennustekniset paran-
nukset eivät edistä asiakkaan hyvinvoin-
tia. Meidän tulee ymmärtää myös asiak-
kaiden muuttuvat tarpeet. Parannukset
rakennusmateriaaleissa, tavassa raken-
taa tai kehittynyt mobiiliteknologia eivät
sinällään automaattisesti paranna asiak-
kaan yöpymiskokemusta, ellei asiakas si-
säistämuutoksen tarvetta. Pahimmillaan
teknologisista innovaatioista tuleemörkö,
jota asiakkaat kaihtavat. Tuoreen tutki-
muksen mukaan 92 % hotelliasiakkaista
odottaa, ettähänenyöpymiskokemuksen-
sa on räätälöity hänen omien mieltymys-
tensä mukaiseksi. Miten tämän päivän
hotellihuone vastaa tähän odotukseen?
Muuttuva asiakas
Hotellitoiminta perustuu pitkälti kulut-
tajan käytettävissä olevan rahanmäärään
ja hänenhaluunsa käyttää sitä. Jos asiakas
ei näe eikä saa lisäarvoa hotelliyöpymi-
sestään, hän ei tätä hotellia valitse. Hotelli
Kurkistus
hotellialaan
Ihmisellä on aikojen alusta ollut tarve vuorokautiseen lepoon.
Tästä tarpeesta tuli liiketoimintaa, kun se keksittiin tuotteistaa.
Levon perustarve on leimannut majoitusliiketoimintaa
vuosituhansia; vasta viime vuosikymmeninä asiakkaiden
muuttuvat tarpeet ovat saaneet oman sijansa
hotellien kehittämisessä.
muuttuvaan
Alussa oli vuode täyttämään ihmisen
perustarvetta lepoon.
TEKST I : AR I BJÖRKQV I ST KUVAT: K AR I ERKK I L Ä