Page 140 - Projektiuutiset 4/2012

Basic HTML Version

140
4/2012 PROJEKTIUUTISET
Solo Sokos Hotel Paviljonki
tuksesta vastasi sisustusarkkitehti
Hanna
Gullstén
Sisustusarkkitehtitoimisto Gull-
stén-Inkinen Oy:stä. Solo Sokos Hotel Pa-
viljongin italialaisravintola sijaitsee poh-
jakerroksessa ja aamiaisravintola toisessa
kerroksessa.
Alakerran ravintolaa Gullstén kuvaa mo-
derniksi ja lämminhenkiseksi tilaksi, jossa
oman lisänsä tunnelmaan tuo pizzauunista
näkyvä tuli. Värimaailmasta löytyy mustaa
ja punaisen sävyjä.
– Toisen kerroksen ravintola on valoisa
ja raikas. Sen ilme sopii paremmin hotel-
livieraiden aamiaistarjoiluun. Koska aami-
aisravintola toimii myös tilausravintolana,
oli tilojen muunneltavuus tärkeää, Gull-
stén kertoo.
Pirteän lisän aamiaisravintolaan tuovat
vanhoista kattiloista ja mehumaijoista teh-
dyt valaisimet. Tarvikkeita lamppuihin pi-
ti etsiä kirpputoreilta eri puolilta Suomea.
Hotellin suunnittelu käynnistyi jo vuo-
den 2008 lopulla, mikä teki projektista
poikkeuksellisen. Koska aikaa suunnitte-
lun alusta toteutukseen kului näin paljon,
ei kaikkia alkuperäisiä pintamateriaaleja
enää ollut saatavilla.
– Moni asia suunniteltiin tavallaan kah-
teen kertaan, eikä kaikkia ideoita pystyt-
ty enää toteuttamaan. Lopputulos oli tästä
huolimatta hieno, Gullstén sanoo.
Ihmismassojen ja
liikenteen sovittamista
Pääurakoinnista vastanneen NCC Ra-
kennus Oy:n työpäällikkö
Ilkka Kujala
sa-
noo, että uusi hotelli on Jyväskylässä san-
gen harvinainen tapaus. Edellisestä koko-
naan uudesta hotellista on kulunut pari-
kymmentä vuotta.
Kyseessä oli yhdeksänkerroksinen ra-
kennus, joka tehtiin Lutakon hankalissa
olosuhteissa. Kun lisäksi tilaajan laatuvaa-
timukset olivat todella korkealla, riitti pro-
jektissa haastetta.
– Pääurakoitsijan lisäksi työmaalla toi-
mi lukuisia ali- ja sivu-urakoitsijoita. Ko-
ko paletin aikatauluttaminen ei ollut help-
poa, mutta koko porukka onnistui hyvin,
Kujala sanoo.
Tiiviisti rakennettu ja ahdas ympäristö
teki varastoinnista ja logistiikasta vaikeaa.
Messukeskuksen ihmismassojen ja työ-
maaliikenteen yhteensovittaminen ei olisi
onnistunut ilman kaikkien osapuolten tii-
vistä yhteistyötä.
Rakennustyöt kestivät noin 18 kuukautta.
Kujalan mukaan projekti voidaan karkeas-
ti jakaa kolmeen osaan. Ensimmäiset kuusi
kuukautta tehtiin perustuksia ja kellaria, jot-
ta päästiin pohjaveden yläpuolelle.
– Toinen puolivuotiskausi oli runko- ja
vesikattovaihetta, jolloin asennettiin noin
2 500 elementtiä. Parhaimmillaan työ-
maalle tuli yli 30 elementtirekkaa päiväs-
sä. Paviljongin yleisötapahtumien aikaan
rekkaliikenne piti aikatauluttaa todella
tarkkaan, Kujala sanoo.
Viimeiset kolme kuukautta kului sisusta-
misessa ja talon käyttövalmistelussa. Kos-
ka tilaajalla oli korkeat laatuvaatimukset,
eivät sisustusmateriaalitkaan olleet mitään
perustavaraa.
– Luovutusvaihe kesti noin kaksi kuu-
kautta. Käyttövalmistelun aikana talon
tekniikkaa mitattiin, testattiin ja säädettiin
huolellisesti. Mikään ei saanut olla kesken,
kun hotelli avasi ovensa asiakkaille.
Kellarikerroksessa riitti haastetta
Hotellihankkeen rakennesuunnittelijana
toimi Vahanen Jyväskylä Oy. Toimitusjoh-
taja
Reino Hiltunen
sanoo, että rakennus
on perustettu noin 25-metrisille teräsputki-
Paviljonki-hotellissa on kuusi isokokoista
sviittiä, joiden ikkunoista näkee Paviljonki-
aukion yli Jyväsjärvelle. Sviittien vuoteet
eivät juuri jätä toivomisen varaa.
Sviittien saunat ovat laadukkaasti sisustetut.