Page 127 - PU112_FI_Grey

Basic HTML Version

127
PROJEKTIUUTISET 1/2012
Ristonmaan keskuspaloasema ja keskuskeittiö
eteenpäin. Miehistökäytävältä näkee aina
ulos asti, kun katsoo kalustohallin taitto-
ovien läpi, Kautto kertoo.
Miehistökäytävällä valmiushuoneiden
ovet aukeavat sisäänpäin, mikä lisää liikku-
misen turvallisuutta. Toimistotiloihin Kaut-
to halusi tuoda valoisuutta hyödyntämällä
oviaukkojen vieressä lasilankkua.
Paloasema vaati paljon talotekniik-
kaa, joka piilotettiin mahdollisimman
hyvin pois näkyvistä. Rakennuksen kol-
mas kerros varattiin pelkästään iv-kone-
huoneille.
Yksi paloasemalle tyypillinen piirre on
pitkän sivun ovet ajoneuvoja varten. Kes-
kuspaloaseman pitkälle sivulle tuli yhteen-
sä 18 oviaukkoa, joista 14 taitto-ovea joh-
taa kalustohalliin, 3 korjaamohalliin ja 1
pesuhalliin.
Jouni Nurminen kertoo, että palokalus-
ton arvioidaan lähtevän liikkeelle keskus-
paloasemalta vuosittain noin 2 000 hä-
lytyksen vuoksi. Sairaankuljetuskaluston
lähdöt ovat vielä moninkertaiset edelli-
seen verrattuna.
– Kalustohallin taitto-ovien on siis todel-
la toimittava, Nurminen toteaa.
Ruoka jäähdytetään nopeasti
Ennen kuin paloasema oli rakennettu val-
miiksi ja otettu käyttöön sen vieressä sa-
malla tontilla aloitti toimintansa Ristonmaan
ateriakeskus. Jyväskylän kaupungin ruoka-
palvelu Kylän Kattaus tuottaa siellä ruoka-
palveluja pääasiassa kaupunkikonsernin si-
säisille asiakkaille päiväkoteihin, kouluihin
sekä vanhus- ja vammaispalveluun.
Ateriakeskuksen uudet tilat käsittävät
varsinaisen tuotantotilan eli keittiön, kyl-
miö- ja pakastetiloja, muita varastotiloja,
kylmää pakkaustilaa, ison astianpesuosas-
ton, puolilämpimän katetun lastauslaiturin,
työnjohdon ja hallinnon tilat sekä sosiaali-,
tauko- ja kokoustilat.
– Jäähdytyskapasiteetti kasvoi uusissa
tiloissa vanhoihin nähden merkittävästi.
Uusiin tiloihin siirtyi kolmen vanhan kes-
kuskeittiön asiakkaiden ruokien valmistus,
Kylän Kattauksen palvelupäällikkö
Paula
Puikkonen
kertoo.
Ristonmaan ateriakeskuksen yläkertaan
rakennettiin jääpankki. Sieltä ohjataan nol-
la-asteinen vesi ruokapadan vaippaan ja
Hälytystoimintaa varten rakennettujen tilo-
jen lisäksi paloasemalle tuli erilaisia neu-
vottelutiloja.
Keskuspaloaseman alakerrassa on luento-
sali, jossa on maksimissaan tilaa noin 70
henkilölle.
Paloaseman miehistökäytävän seinää on
jaettu kalustohalliin päin pystyikkunoilla.
Valoa ja väriä keittiöön
Ristonmaan ateriakeskuksen suunnitte-
lua määritti isolta osalta muu toiminta ton-
tilla. Kun tavara ei voinut kulkea ateriakes-
kuksen läpi, rakennus suunniteltiin siten,
että tuotanto kulkee u:n muotoisesti.
Ateriakeskuksessa korostettiin tilojen
tuotannollisuutta, joten toimistotiloille va-
rattiin tilaa niukemmin. Suunnittelun lähtö-
kohtana oli sujuvien keittiö- ja logistiikka-
toimintojen lisäksi tilojen valoisuus.
Luonnonvaloa saatiin ohjattua sisään si-
joittamalla suuri astianpesuosasto tuotan-
totilojen keskelle, jolloin ulkoseinille jäi ti-
sekoitustyökaluun, minkä ansiosta 90-as-
teinen ruoka pystytään jäähdyttämään
3-asteiseksi noin 90 minuutissa.
Uudesta ateriakeskuksesta toimitetaan
kylmää ja lämmintä ruokaa seitsemänä
päivänä viikossa. Lounaita Ristonmaal-
ta lähtee päivässä noin 4 500 annosta ja
päivällisiä noin 1 500 annosta. Toimitus-
pisteitä on kuutisenkymmentä.
– Kylmän tilan osalta meillä on ateriakes-
kuksessa vielä laajentamismahdollisuuk-
sia, Puikkonen sanoo.
laa tuotannolle.
– Tosin ulkoseinille tuli paljon kylmä- ja
varastotiloja, joten oli haaste saada ikku-
noista luonnonvaloa tuotantotiloihin, Ark-
kitehtitoimisto Pekka Paavola Oy:n toimi-
tusjohtaja, arkkitehti
Pekka Paavola
kertoo.
Ensimmäisen kerroksen keittiöön tuli
keltainen värimaailma. Toisen kerroksen
toimistotiloja ei haluttu jättää vain vaa-
leiksi, vaan sinne lisättiin tehosteväriksi
punaista.
Paavola sanoo, että suunnittelun yhtey-