Kuva: Senaatti-kiinteistöt

Aleksanterin teatterin myynti käynnistyy

Senaatti-kiinteistöt avaa tarjouskilpailun osoitteen Bulevardi 23–27 kiinteistöstä, eli vuonna 1879 venäläiseksi teatteriksi valmistuneesta Aleksanterin teatterista Helsingissä. Mittavaa peruskorjausta tarvitsevalle kohteelle haetaan kulttuuria ja sen historiaa arvostavaa ostajaa.

Kuva: Senaatti-kiinteistöt

Vuodesta 2005 Senaatti-kiinteistöjen hallinnassa ollut Aleksanterin teatteri ja 1950-luvulla valmistunut lisärakennus teatterin vieressä ovat myynnissä. Viime vuosina teatterin kuntoa on pidetty yllä mm. kattoremontilla, mutta rakennus tarvitsee kokonaisvaltaisen perusparannuksen, jonka kustannuksiksi on arvioitu noin 40 miljoonaa euroa. Muun muassa rakennuksen kiinteistö- ja näyttämötekniikka tulisi uusia vastaamaan nykypäivän vaatimuksia.

Aleksanterin teatterille ei ole valtion omaa käyttöä ja sen vuoksi se myydään. Valtion kiinteistöstrategian mukaan valtiolle tarpeettomista kiinteistöistä voidaan luopua ja omistukseen sidotut pääomat vapautetaan valtion muihin tarpeisiin.

”Kohteen ostaminen, kunnostaminen ja ylläpitäminen tulee olemaan merkittävä kulttuuriteko, sanoo kohteen myynnistä vastaava Senaatin myyntipäällikkö Jenna Kiukkonen.

Haemme osaavaa ja vastuullista uutta omistajaa

Vuonna 1879 venäläiseksi teatteriksi valmistunut Aleksanterin teatteri on yksi Helsingin tunnistettavista maamerkeistä Bulevardilla. Teatterirakennus on vahvasti suojeltu ja sen käyttöä kulttuuritoimintaan ohjaa voimassa oleva kaava.

Teatterirakennus on edelleen laajassa kulttuurikäytössä: siellä järjestetään mm. teatteri-, tanssi-, musiikki- ja sirkusesityksiä ja tiloissa on myös paljon harjoitustoimintaa. Kansallisooppera toimi rakennuksessa 1953–1993.

”Teatterille haetaan kulttuuria ja sen historiaa arvostavaa ostajaa. Senaatti-kiinteistöt arvioi tarjouksia kokonaisuutena sekä hinnan että suunnitelmien perusteella. Samalla varmistetaan, että ostajalla on kyvyt ja resurssit rakennuksen kunnostukseen ja ylläpitoon, Kiukkonen kommentoi.

Ostajaehdokkailla on mahdollisuus jättää tarjous 23.10.2019 asti. Tarjouksessa ostajan tulee esittää hinnan lisäksi näkemys kohteen tulevasta käytöstä, suunnitelmat ja aikataulu rakennuksen perusparannuksesta.

Senaatti-kiinteistöt on julkinen toimija ja myy kiinteistöt pääasiassa julkisella tarjouskilpailulla. Senaatti-kiinteistöjen hallitus päättää kiinteistökaupoista 5 milj. euroon asti, sen jälkeen toimivalta siirtyy maan hallitukselle, ja yli 10 milj. euron kaupoista päättää eduskunta. Senaatti-kiinteistöt on valtion liikelaitos ja tulouttaa kiinteistöjen myynneistä saatavat tulot valtiolle vuosittain.

Kuva: Keksi Agency / Tuomas Uusheimo

Faktoja Aleksanterin teatterista

Suunnittelijat: Piirustukset laati Viaporin Insinöörihallituksen esimies everstiluutnantti Pjotr Petrovitš Benard. Arkkitehti Jac. Ahrenberg suunnitteli sisustuksen sekä julkisivujen koristuksia.

Valmistumisvuosi: 1879

Käyttäjä: Bulevardin Teatteriyhdistys ry

Tunnelmallisessa teatterissa on kolme kerrosta, noin 500-paikkainen sali, teknisesti täysin varustettu näyttämö sekä ravintolapalvelu yleisölämpiötiloissa. Rakennuksessa on seitsemän harjoitussalia ja toimistotilaa.

Teatterisali: 500 paikkaa, 2 parvea, 2 keisarillista aitiota

Kerrosala: 6 300 m2

Bruttoala: 8 000 m2

Tilavuus: 39 000 m3

Myyntisivusto

Aleksanterin teatterin rakennushistoriaselvitys

Tiedote 21.6.2018, Aleksanterin teatterin myyntivalmistelut käynnistyvät

Tiedote 5.12.2017, Aleksanterin teatterille haetaan kestävää ratkaisua