Kuva: metsafibre.com

AFRY suunnittelee Kemin biotuotetehtaan

Kuva: metsafibre.com

AFRYn toimeksianto kattaa koko tehtaan projektinhallintapalvelut, kaikki suunnittelun osa-alueet kattavan detaljisuunnittelun laitetoimituskokonaisuuksien ulkopuolisille prosesseille sekä tehtaan rakennuksen ja prosessien digitalisointipalvelut BIM- ja PIM-tietomallinnuksella.

Samalla luodaan SSOT-konsepti (Single-Source-of-Truth), joka mahdollistaa digitaalisen mallin ja sovellusten käytön tehtaan toimintojen tehostamisessa. AFRY vastaa myös biotuotetehtaan klooridioksidilaitoksen suunnittelusta, projektihallintapalveluista sekä työmaavaiheen palveluista.

Sellupohjaiset tuotteet kuuluvat ihmisten arkeen. Pohjoismaisen havusellun kysyntä kasvaa maailmanlaajuisesti, kun fossiilisiin raaka-aineisiin pohjautuvia tuotteita korvataan puupohjaisilla tuotteilla ja fossiilisia polttoaineita puolestaan korvataan uusiutuvalla energialla.

Metsä Fibren investoinnin arvo on 1,6 miljardia euroa, ja rakentaminen on määrä saada päätökseen vuoden 2023 kolmannen vuosineljänneksen aikana.

Kemin biotuotetehdas tuottaa valmistuttuaan noin 1,5 miljoonaa tonnia havu- ja lehtipuusellua vuodessa sekä useita erilaisia biotuotteita. Se tuottaa myös 2,0 terawattituntia uusiutuvaa energiaa vuodessa.

–Kemin uusi biotuotetehdas on ympäristö-, energia- ja materiaalitehokkuudeltaan maailman paras. Tehdas on biotuotteineen ja kumppanuuksineen myös paikallisen teollisuusekosysteemin perusta. Tuotannossa ei tarvita lainkaan fossiilisia polttoaineita, ja ylitse jäävä uusiutuva energia ohjataan kansalliseen verkkoon. Biotuotetehdasprojekti on edennyt suunnitellusti. Haluamme parhaat ammattilaiset kumppaneiksemme ja edellytämme heidän sitoutumistaan projektin turvallisuus-, aikataulu- ja laatuvaatimuksiin, sanoo Metsä Fibren projektijohtaja Jari-Pekka Johansson.

– Kestävät ratkaisut ja digitalisaation edistäminen ovat keskiössä kaikessa AFRYn toiminnassa. Myös turvallisuus ja sosiaalinen vastuu ovat meille tärkeitä arvoja. Olemme tehneet Metsä Fibren ja muiden projektikumppaneiden kanssa yhteistyötä jo projektin esivaiheessa, ja olemme iloisia päästessämme jatkamaan tätä hyvää yhteistyötä. Uskomme, että osaamisemme biotaloudessa ja päästöttömässä energiassa tuovat lisäarvoa projektille, sanoo AFRYn projektin ja rakennuttamisen johdosta vastaava johtaja Antti Hahtala Prosessiteollisuus-divisioonasta.