ABL toimitti erikoislaatat TAYS:n julkisivuun
Tampereen yliopistollisen sairaalan B-siiven rapistunut, mutta ulkoasultaan suojeltu betonipinta korvataan keraamisella laattapinnalla, joka jäljittelee alkuperäistä betonipintaa. Laatat on suunniteltu ja valmistettu varta vasten tätä projektia varten.
Vuonna 1961 valmistuneen TAYSin B-siiven julkisivun peruskorjaus on ollut tekeillä jo pitkään. Vanha betonipinta on pahoin likaantunut, minkä lisäksi valkobetonisen pintaosan mureneminen on aiheuttanut jatkuvan riskin rakennuksen käyttäjille.
Ongelmalliseksi saneerauksen on tehnyt se, että perinteiset korjausratkaisut eivät ole tulleet Tampereella kyseeseen.
– Betonielementin pinta on kaksikerroksinen, jonka valkobetoninen pintaosa murenee, kun se on tullut käyttöikänsä päähän. Pinnan alla on kevytbetonieriste, jonka poistaminen ei käytännössä ole ollut mahdollista, koska ikkunat ovat kiinni siinä kerroksessa. Ja koska sairaala on täynnä hoidettavia potilaita, ei ikkunoita voida remontin aikana poistaa, arkkitehti Mika Suihko arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy:stä kertoo.
Koska vanha pinta ei kestänyt tavanomaisia korjausratkaisuja, eivätkä ne sairaalan hoitokäytön takia olisi olleet edes mahdollisia, oli haettava uusia vaihtoehtoja. Uuden julkisivun tuli olla kevyt, helposti kiinnitettävä ja joustava ratkaisu. Oman haasteensa hankkeeseen toivat myös ulkoasuun liittyvät vaatimukset. Pirkanmaan maakuntamuseo oli asettanut kaavassa tälle sairaalan suurimmalle osalle tiukat ehdot: ulkonäköä ei saisi muuttaa ja sotien jälkeistä sairaalarakentamista ja modernismia edustavan rakennuksen luonne tulisi säilyttää vanhan mallin mukaisena.
Ratkaisuna oli tilaustyönä tehty laatta.
– Erilaisia ratkaisuja tutkittiin useita, joista markkinoille tullut Teräselementin ja ABL-Laattojen Composer täytti asetetut vaatimukset. Tuotteen esittelytilaisuudessa oli jo selvää, että nyt korjaaminen olisi mahdollista, Mika Suihko toteaa.
Laatan käyttäminen pintamateriaalina ratkaisi myös lisälämmöneristämiseen liittyvän ongelman.
– Uusi kuorilaatta tuetaan rakennuksen kantavaan sisärunkoon ja verhous peittää vanhan pinnan ja kiinnittää murenevan kuoren paikoilleen. Koko julkisivu lisälämmöneristetään, jolloin rakennuksen energiatalous paranee merkittävästi. Noin 7000 neliön kokoinen uusi lisälämmöneristys maksaa itsensä takaisin kahdessa vuodessa, Suihko sanoo.
Kolme vuotta sitten alkanut uudistusprosessi on edennyt laattojen asennusvaiheeseen.