Puukuokan kolmas kerrostalo valmistuu kesällä
Suositulle asuinalueelle Jyväskylän Kuokkalaan valmistuvassa kolmen rakennuksen puukerrostalokohteessa on yhteensä 186 asuntoa. Kohteen kolmas ja viimeinen osa valmistuu heinäkuun lopussa 2018.
Lakean mukaan Puukuokan asunnoista on varattu 90 prosenttia. Kaikki kohteen asunnot ovat Lakean Omaksi-koteja, jotka asukas voi lunastaa myöhemmin omaksi.
– Asunnot ovat menneet varsin nopeasti kaupaksi. Ihmiset ovat erittäin kiinnostuneita nimenomaan puurakentamisesta. Haetaan luonnon läheisyyttä ja parempaa oloa. Puurakennus tunnutaan koettavan tunnelmaltaan ja ilmapiiriltään erityiseksi, toteaa Puukuokan asuntojen myynnistä vastaava Britta Tuppurainen Lakealta.
Puukuokka on toiminut perustana Lakean kehittämälle Sydänpuu-konseptille, joka yhdistää betoni- ja puurakentamisen.
– Kohteen rakentamisen myötä olemme kehittäneet puutilaelementtirakentamista vaihe vaiheelta selkeämmäksi prosessiksi yhteistyökumppaneidemme kanssa. Puukuokan myötä rakentui myös viime kesänä lanseeraamamme Sydänpuu-konsepti, jolle olemme hakeneet patenttia, kertoo Lakean toimitusjohtaja Timo Mantila.
Puukuokka 3:n tilaelementit toimittaa Pyhännän Rakennustuote Oy.
– Toistuvuus kolmessa rakennuksessa on vienyt tuotekehitystä eteenpäin prosessin joka vaiheessa elementtien valmistuksesta niiden asennukseen työmaalla. Rakenneratkaisuja on pystytty kehittämään siten, että kantavat rakenteet ovat keventyneet, teräsosat ovat parantuneet, ruuvaustekniikka kehittynyt ja asennustekniikka on nopeutunut, kertoo Pyhännän Rakennustuote Oy:n toimitusjohtaja Markku Koivuniemi.
– Puukuokassa on kiinnitetty erityistä huomiota myös kuivaketjun hallintaan, mikä on erittäin tärkeää kaikessa rakentamisessa. Tilaelementtirakentamisessa kuivaketjun hallinta on sikäli helpompaa, että kuivissa tehdasolosuhteissa valmistetut asuntoelementit tuodaan työmaalle ja asennetaan kuivan kelin aikana sekä suojataan kattorakentein. Olennaista on määritellä ennakkoon riittävän pitkä asennusaika, jotta asennuspäiviksi tulee sateettomia päiviä, sanoo Mantila.
Mantila esittää tulevaisuuden kehityshankkeeksi julkisivujen modulointia. Silloin myös julkisivuelementit valmistettaisiin tehdasolosuhteissa ja vain asennus tapahtuisi työmaalla. Myös Puukuokan kakkos- ja kolmosvaiheen rakennesuunnittelusta vastannut suunnittelupäällikkö Toni Kekki A-Insinööreiltä korostaa kosteudenhallinnan merkitystä rakentamisessa.
– Työn aikainen suojaus on keskeisessä roolissa. Sitä varten tarvitaan kosteudenhallintasuunnitelma jo ennen urakkalaskentaa ja proaktiivisuus työmaan kanssa varmistaa hyvän lopputuloksen. Puukuokassa on tässä onnistuttu hyvin. Suuri kiitos onnistumisesta kuuluu työmaan lisäksi myös tehtaalle, jossa elementit suojataan. Kyse on yksinkertaisista asioista, jotka pitää vaan miettiä etukäteen valmiiksi, toteaa Kekki.
Ympäristöasiat kiinnostavat asunnon tarvitsijoita yhä enemmän. Puukuokka 3:ssa on käytetty CLT:tä eli ristiinliimattua puuta 3000 kuutiota. Puu materiaalina sitoo hiilidioksidia ja puutalossa hiili varastoituu koko elinkaarensa ajan, mikä vaikuttaa olennaisesti rakennuksen hiilijalanjälkeen.