Näin meillä: Tuo mitä et tarvitse, ota mitä voit käyttää

Turun Tuomiokirkolta lähtevää Piispankatua reunustavat historiallisesti arvokkaat rakennukset: Åbo Akademi, Ett Hem-museo kahviloineen, Arkkipiispan talo sekä koristeelliset puutalot.

Puutaloidyllin keskellä kadun toisessa päässä seisova kerrostalo liittyy sekin suomalaiseen asutushistoriaan. Vuonna 1957 valmistunut, arkkitehti Lauri Sipilän suunnittelema kuusikerroksinen rakennus on kaupungin vanhimpia aravarahoitteisia kerrostaloja. Talossa on 36 asuntoa: yksiöitä, kaksioita ja kolmioita.

Vanhojen puiden ympäröimässä rakennuksessa 2000-luku on ollut suurten remonttien aikaa. On uusittu niin putket ja sähköt kuin julkisivu, parvekkeet ja pihakin. Linjasaneerauksen jäljiltä talon kellarikerroksessa oli vuosikausia munalukolla suljettu ovi. Kun hallitus päätti sen avata, takaa paljastui vaatehuoneen kokoinen komero täynnä tyhjiä maalipurkkeja ja muuta roinaa. Vanha sähkövirranjakokeskus oli jäänyt tarpeettomaksi, täyttynyt remonttijätteellä ja unohtunut. Kiertotaloutta oli taloyhtiössä alettu toteuttaa jo kesäisillä pihakirppiksillä. Nyt hallitus päätti kunnostaa romutilasta kierrätyskeskuksen.

Harry Harjula, taitava huoltomies korjasi lattian, maalasi seinät, kiinnitti kattoon valaisimen ja seinälle pari pientä hyllyä sekä muistoksi menneistä kaavakuvan virranjakajasta. Myöhemmin seinille on laitettu pari koukkuriviä vaatteille. Muut kalusteet ovat tulleet kierrätettyinä. Hyllyt täyttyivät pian kirjoista ja samalla kierrätyskeskuksesta tuli talon oma lainasto. Nyt sieltä löytyy luettavaa, kuunneltavaa ja katsottavaa kaikenikäisille. Lapset ovat myös oppineet kierrättämään lelujaan, sillä niitäkin tuodaan ja haetaan kaiken aikaa.

Kierrätyskeskuksen kirjavalikoima kertoo talon asukkaista. Vanhin on asunut talossa alusta lähtien, yli 60 vuotta, nuorimmat syntyneet muutama kuukausi sitten. Turun Yliopiston ja Åbo Akademin läheisyys pitää kokoelman monikielisenä.

Eräänä tammikuisena päivänä hyllyiltä löytyy mm. Veikko Huovisen tuotantoa 1970-luvulta ja Otavan Suuri Keittokirja vuodelta 1981. Klaus Oeschin Digitaalinen maailma ja Bill Gatesin Valtatie tulevaisuuteen ovat jo 90-lukua. Uusinta tuotantoa edustavat Miki Liukkosen O ja Tyttökavereiden opas vauvavuoteen.

Asukkaiden muutot eivät enää näy täyttyneinä roskalaatikkoina, vaan täyttyvänä kierrätyskeskuksena, josta uusi asukas saattaa löytää keittiön tuolit, eteisen lampun, olohuoneen verhot ja pojille korillisen legoja, kuten uusi naapurini jokin aika sitten.

Valikoimiltaan kierrätyskeskus ei juuri poikkea isoista kierrätysmyymälöistä. Sen vaihtuvassa valikoimassa on kaikkea, mitä kodeista löytyy. Ja samalla siihen sopii hyvin ajatus, että toisen romu voi olla toisen aarre. Siellä voi tehdä löytöjä!

Kierrätyskeskuksen toiminta on kaikkien käyttäjien vastuulla. Tavara löytää tarvitsijansa melko nopeasti, kun se on hyväkuntoinen ja puhdas. Romuvarastoa Piispankadun kerrostalon kierrätyskeskuksesta ei ole tullut. Sen sijaan sitä esitellään mielellään talossa käyville vieraille.

Teksti ja kuvat: Tuula Stenberg

 

UUSI PALSTA:
Näin meillä

Kiinteistöposti tarjoaa taloyhtiöille mahdollisuuden kertoa oman yhtiön onnistuneista ratkaisuista.

Mikä teidän taloyhtiössänne on erityisen mukavaa? Mitä sellaista olette toteuttaneet, mistä kannattaisi kertoa muille? Ehkä jotakin näistä: resepti onnistuneille talkoille, keino yhteisöllisyyden parantamiseen, kaunis piha ympäri vuoden, hukkatilat hyötykäyttöön.

Näin meillä -palsta on tarkoitettu taloyhtiöiden omille tarinoille ja kuville.

Palstalle tarkoitetun word-muotoisen tekstin ja riittävän suuret jpg-muotoiset valokuvat voi lähettää osoitteella jaana.ahti-virtanen@rpt.fi.

Ensimmäisenä pääsemme tutustumaan turkulaisen taloyhtiön omaan kierrätyskeskukseen.

Onko seuraavassa numerossa teidän taloyhtiönne tarina?

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail