Putkielementti vähentää asennuksen määrää työmaalla

Jos taloyhtiö haluaa putkiremontissaan uudet vesi- ja viemäriputket, yksi vaihtoehto on käyttää esivalmistettuja putki- eli talotekniikkaelementtejä. Silloin vanhat putket voivat jäädä paikoilleen, ja uusia kuljetetaan koteloituina uusissa paikoissa, esimerkiksi porraskäytävissä tai rakennuksen ulkopuolella. Elementit ovat parhaimmillaan nyt korjausikään tulleissa elementtirakennuksissa.

Kuva: Mikael Lindén

Insinööri (AMK), LVI-suunnittelija Kim Rinne Suunnittelutoimisto Rusttet Oy:stä toteaa, että putkielementtien käyttö on yleistymään päin, koska remonteissa on siirrytty 1970-luvulla ja myöhemmin tehtyihin elementti­kerrostaloihin. Niissä rakenteet ovat suoralinjaisia, kerrokset ovat samanlaisia ja talot vastaavat piirustuksia, mikä helpottaa putki­remontin suunnittelua.

– Putkielementin käyttö on asennusteknisesti nopeampaa kuin kaiken asennustyön tekeminen työmaalla. Asennusvirheet poistuvat, kun asennukset ensimmäisine juotoksineen ja eristyksineen on tehty tehtaalla, Rinne toteaa elementtivaihtoehdon hyvistä puolista. Hän pitää myös mahdollisuudesta räätälöidä elementtien sisältämä talotekniikka taloyhtiön tarpeiden mukaan.

Yksi mahdollisuus on kuljettaa uudet putket koteloituna rakennuksen ulkopuolella. Kuva: Pilaster

Uusien putkien asennus on osa suurta remonttikokonaisuutta, ja siksi Kim Rinne ei täysin allekirjoita lupausta, jonka mukaan elementtien käyttö nopeuttaisi koko remonttia. 

– Rakennustekninen työ vie aina suuren osan koko linjasaneerauksesta, eikä perinteisen viemärinousunkaan teko vie kuin kaksi, kolme päivää 5-kerroksisessa talossa purkuvaiheen jälkeen, Rinne toteaa.

Porraskäytävässä kulkevien putkien kotelo on pinnoitettavissa ympäristöön sopivaksi. Kuva: Pipe-Modul

Jos putkimoduuliin sisällytetään myös viemäri, suunnittelijalla on enemmän mietittävää.  

– Kun vanhat putket jäävät paikalleen, säästytään usein haitta-ainepuruilta. Tällöin uudet kotelot sijoitetaan esimerkiksi porraskäytävään tai vaatehuoneeseen. Alkuperäinen viemäri on kulkenut pystysuoraan ylhäältä alas, mutta uusi pystyviemäri laskeutuu uuteen paikkaan kellarissa. Siellä voi olla kanavia ja palkkirakenteita, jotka hankaloittavat viemärin sivuttaissiirtoa pohjaviemäriliittymään. Myös viemärin tuuletusta varten tarvitsee tehdä sivuttaissiirto tai vaihtoehtoisesti puhkaista uusi läpivienti katolle, Kim Rinne kertoo.

– Pelkkien vesiputkien sijoittaminen koteloituna on yksinkertaisempaa, vedenpaine hoitaa sivuttaissiirtymätkin, Rinne toteaa.

Asennuselementtiin kiinnitetty seinä-wc kasvattaa suosiotaan. LVI-suunnittelija muistuttaa, että kotelon alareunasta pitää löytyä vuotovesiaukot, jotka paljastavat, jos vesisäiliössä tai putkissa on vuoto. Kuva: Silotek

Erilaisia moduulityyppejä

– Niin sanotuissa teknisissä elementeissä on vain runko ja putket, ja se antaa antaa suunnittelijalle enemmän vaihtoehtoja. Jos elementissä on valmis peltinen pinta, vaihtoehdot estetiikalle ovat vähäiset, Rinne sanoo.

– Kehitämme tällä hetkellä tuotteita kattamaan laajemmin erilaisten kiinteistöjen lisääntyvää talotekniikkaa. Panostamme myös siihen, että moduulit sulautuvat mahdollisimman hyvin osaksi erilaisia kiinteistöjä, putkielementti­valmistaja Pipe-Modul Oy:n toimitusjohtaja Asko Partanen toteaa.

Putki- eli talotekniikkaelementtien asennuksesta vastaa yleensä urakoitsija. Elementtien toimittajat neuvovat tarvittaessa. Kuva: Aki Aro

– Nykyään halutaan yhä enemmän seinä-wc-elementtejä, missä on putket ja säiliö valmiina. Isojen rakennusliikkeiden tahtotila taitaa olla seinä-wc:t mahdollisimman moneen kohteeseen, putkielementtivalmistaja Silotek Oy:n toimitusjohtaja Aku Harnio sanoo.

Kim Rinne vahvistaa Harnion havainnon: seinä-wc on haluttu, koska se on hyvännäköinen ja lattia on helppo pitää puhtaana. Rinne muistuttaa, että taloyhtiön pitää muistaa myös seinä-wc:n huolto ja ylläpito.

Putkielementin käyttö on asennusteknisesti nopeampaa kuin kaiken asennustyön tekeminen työmaalla. Asennusvirheet poistuvat, kun asennukset ensimmäisine juotoksineen ja eristyksineen on tehty tehtaalla, Kim Rinne sanoo. Kuva: Rusttet

– Seinä-wc:n pitää olla oikein kiinnitetty ja kotelon alareunasta pitää löytyä vuotovesiaukot, jotka paljastavat, jos vesisäiliössä tai putkissa on vuoto, Rinne sanoo.

Pilaster Oy:n ratkaisu poikkeaa selvästi muista putkielementeistä: sen elementit asennetaan rakennuksen ulkopuolelle ja elementtiin voi valita putkien lisäksi huoneistokohtaisen koneellisen ilmanvaihtoratkaisun lämmöntalteenottoineen. 

– Pilaster on hyödyntänyt korona-ajan maksimaallisesti tuotekehitykseen, koska talo­yhtiöiden päätöksenteko on ollut jäissä. Asunto­kohtainen poistoilmalämpöpumppu on uudistunut merkittävästi; olemme parantaneet lämmityksen hyötysuhdetta 15 prosenttia ja viilennyksen tehoa vielä enemmän. Myös laitteiston ääniarvoja on saatu madallettua aiempaan versioon verrattuna, Pilaster Oy:n toimitus­johtaja Janne Kantola kertoo.

Kehitämme tällä hetkellä tuotteita kattamaan laajemmin erilaisten kiinteistöjen lisääntyvää talotekniikkaa, Asko Partanen sanoo. Kuva: Pipe-Modul

Putkielementtien lisäksi tarjolla on kokonaisia kylpyhuoneita elementtinä: vanhan kylpy­huoneen sisään nostetaan nosturilla uusi tehtaalla tehty kylpyhuone. Kim Rinteen mukaan  niiden suosio on ollut Ruotsissa suurempi kuin Suomessa.

– Kylpyhuone-elementti ei oikein hyvin sovellu asunto-osakeyhtiömarkkinaan, koska osakkaan vaikutusmahdollisuus olisi pieni: kokonainen kylpyhuone elementtinä tarkoittaa samanlaisia ratkaisuja kaikille. Kylpyhuone myös pienenee hieman, kun elementti asennetaan entisen kylpy­huoneen sisään. Elementti ei myöskään sovellu ikkunalliseen kylpyhuoneeseen, Rinne sanoo.

Me toimitamme elementit ja opastamme urakoitsijan asentajat suorittamaan asennukset, Aku Harnio toteaa. Kuva: Silotek

Asennus opitaan tekemällä

Kim Rinne sanoo, että elementtiratkaisun toteutumisessa urakoitsijalla on usein viimeinen sana. 

– Taloyhtiö voi vaatia elementtejä, suunnittelija suunnittelee elementtiratkaisun ja urakoitsija tarjoaa samaa lopputulosta ilman elementtejä.  Raha ohjaa urakoitsijaakin: putkimiehen kor­vaus on pienempi, jos käytetään putkielementtejä, koska työmaalla on vähemmän asennettavaa. Toki osa urakoitsijoista käyttää elementtejä aina, Rinne sanoo.

Putkielementtien suosion kasvusta huolimatta ratkaisu ei tule merkittävästi esiin LVI-alan asentajakoulutuksissa. Elementtien asennus on yleensä urakoitsijan vastuulla. 

Pilaster on hyödyntänyt korona-ajan maksimaallisesti tuotekehitykseen, koska talo­yhtiöiden päätöksenteko on ollut jäissä, Janne Kantola kertoo. Kuva: Pilaster

– Olemme tuotetoimittaja, ja urakoitsija asentaa moduulit rakennuskohteessa. Ratkaisumme kanta-ajatuksena on ollut alun perin tehdä järjestelmästä mahdollisimman pitkälle esivalmisteinen ja sen takia helposti asennettava järjestelmä. Moduulien asentaminen ei vaadi erillistä koulutusta, Pipe-Modul Oy:n Asko Partanen kertoo.

– Jos kyseessä on asennuksen suhteen haastavampia tilanteita kuten pysty- ja vaakareitityksiä tai märkätilan reititys, teemme kohteen mukaan tarkat asennusohjeet. Suunnittelijamme käyvät usein myös neuvomassa asentajia kohteessa paikan päällä, jotta saavutetaan mahdollisimman hyvä ja siisti lopputulos, Partanen sanoo.

Alkuperäinen viemäri on kulkenut pystysuoraan ylhäältä alas, mutta uusi pystyviemäri laskeutuu uuteen paikkaan kellarissa. Tarvitaan viemärin sivuttaissiirtoa pohjaviemäriliittymään, mikä voi olla hankalaa kellarin rakenteiden vuoksi. Kuva: Vesa Voitto Sakari

– Me toimitamme elementit ja opastamme urakoitsijan asentajat suorittamaan asennukset. Mielestämme tehtaan ja työmaan tekemisiä ei kannata sekoittaa, sanoo Silotek Oy:n Aku Harnio.

– Pilaster hoitaa elementtien asennukset, mutta on myös kouluttanut urakoitsijoita. Parhaillaan etsimme ympäri Suomea uusia urakoitsijoita koulutettaviksi ja tätä kautta yhteistyökumppaneiksi. Olemme myös neuvotelleet aikuiskoulutuskeskuksen kanssa Pilaster-asennus­koulutuksen aloittamisesta, Pilaster Oy:n Janne Kantola kertoo.

Jotta taloyhtiön putkiremonttityömaalla kaikki sujuisi suunnitelmien mukaan, Kim Rinne haluaa kiinnittää huomiota elementtien kuljetukseen paikalle.

– Elementit pitää olla hyvin numeroituja. Ideaalitilanteessa elementti saadaan suoraan asennuspaikalle. Jos elementtejä pitää säilyttää työmaalla, pitää olla paikka, jossa elementti ei vahingoitu. Hyvin koordinoidussa hankkeessa tällaisia säilytysongelmia ei tule, Rinne toteaa.

Teksti: Jaana Ahti-Virtanen

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail