Biltemalle valoisa myymäläkiinteistö Espoon Kivenlahteen
Teksti: Jari Peltoranta Kuvat: Matti A. Kallio
– Aiemmin Bilteman rakennukset olivat umpinaisia. Tämä on vuosien varrella muuttunut niin, että mukaan on tullut yhä enemmän ja enemmän lasipintaa.
Kivenlahden rakennuksessa on kaikkein eniten lasia Bilteman Suomen myymälöistä, kertoo kohteen pääsuunnittelijana toiminut arkkitehti Thomas Meyer Arkkitehtistudio Cortista.
Valoisuudella on vaikutusta myös myymälän myyntiin. Käytännössä on havaittu, että ihmiset viihtyvät kauemmin valoisassa myymälässä, mikä lisää myös ostosten määrää.
Uuden kiinteistön franchising-kauppiaaksi tuli muutaman kilometrin päästä Espoon Martinsillan myymälän kauppias Toni Murtolehto. Myymälän pinta-ala yli kaksinkertaistui aiempaan verrattuna.
– Entiseen kiinteistöön verrattuna tämä on aivan eri maailmasta, valoisa, selkeä ja toimivampi. Meillä on nyt tilaa 5200 m2, josta myymäläpinta-alaa on noin 4500 m2. Martinsillan lopetetussa myymälässä oli pinta-alaa 2400 m2. Myymälän vapaa korkeus on kuusi metriä. Autopaikkoja on 275 kappaletta ja henkilökuntaa vajaa kaksikymmentä, Murtolehto kertoo.
Avaraa tyylikkyyttä
Bilteman nykykonsepti tuottaa tyylikkään näköistä myymälätilaa. Esimerkiksi myymälän lattiapinnat on tehty kokonaan italialaisesta graniitista. Kun tähän lisätään kolmeen ilmansuuntaan aukeavat lasipintaiset seinät, on lopputulos avaran ja viihtyisän näköistä. Toisaalta avarat ikkunat lisäävät haasteita auringon lämpökuorman hallitsemisessa. Ikkunoissa on kolminkertaiset eristelasit, joiden yläreunassa on vaakalinjainen aurinkosuojasäleikkö. Sisävalot säätyvät automaattisesti luonnonvalon valoisuuden mukana.
– Tämä on ensimmäinen Suomen myymälä, johon on rakennettu jäähdytys. Lämmitys toimii puhalluksella ilmanvaihtokanavien kautta. Myymälä pysyi hyvin lämpimänä viime talven kovilla pakkasillakin. Lämpöpattereita ei tarvittu ikkunoiden alle. Savunpoisto on toteutettu savunpoistoimureilla. Myymälä on normaalisti sprinklattu, kertoo hankkeen projektinjohdosta ja valvonnasta vastanneen Rapcon Oy:n projektipäällikkö Vesa Laukkanen.
Sileäpintainen ontelolaattakatto on myös yksi Bilteman konseptiin kuuluvista asioista. Ontelolaatat vaativat järeät kattopalkit tuekseen.
– Jännevälit ovat pitkähköjä, pisimmillään noin 20 metriä, koska kiinteistöön haluttiin avointa myymälätilaa. Ontelolaatat helpottavat vaakakuormien vastaanottoa, kevyemmät rakenteet olisivat vaatineet ristikointeja, kertoo hankkeen päärakennesuunnittelijana toiminut Kari Pärnänen Aaro Kohonen Oy:stä.
– Betonirakenteet olivat painavia. Esimerkiksi kattopalkit painoivat jopa 25 tonnia. Painon vuoksi betonirungon nostamisessa oli paljon suunnittelemista, kertoo hankkeen pääurakoitsijana toimineen Rakennusliike Lehto Oy:n työpäällikkö Tuomas Mäkelä.
Kiinteistön länsikylkeen on jätetty laajennusvaraa kolmisen tuhatta neliötä. Laajennusta varten tuettiin kaksi moduuliväliä lasiseinää teräspilareilla, lähinnä tuulen vaakakuormien vuoksi. Näin seinä on helpompi avata laajennukselle.
Aikainen talvi yllätti
Tontin pohja on pehmeätä savimaata, mikä lisäsi perustustöiden haasteita. Maaperän pehmeyden vuoksi jouduttiin tekemään yksi ylimääräinen ponttiseinä, kun märkä savi lähti liikkeelle.
– Koko rakennus betonilaattoineen jouduttiin paaluttamaan. Raskaammin liikennöidyt piha-alueet sekä putkilinjat stabiloitiin kalkkipilaroinnilla, Vesa Laukkanen kertoo.
Poikkeuksellisen aikaisin tullut talvi teki temput piharakentamiselle. Asfaltointi jouduttiin siirtämään odottamaan kevättä ja lumien sulamista. Aikainen talvi tuotti muutenkin lisätöitä ja viivästytti jonkin verran rakentamista.
Viime vuonna käynnistynyt kotimaan rakentaminen aiheutti sekin päänvaivaa, kun Suomen elementtitehtaiden toimituskapasiteetti meni yllättäen tukkoon suuren kysynnän paineessa. Suomalaisten sertifikaattien mukaan tehdyt betonielementit tulivat Viron Tartosta.