Arkkitehtisuunnittelun lähtökohta-
na oli saada aikaan jotain, joka herättää
huomiota, kiinnostaa ja jää mieleen.
Yksityisen omistaman liikerakennuk-
sen on Pihlajaniemen mukaan herätet-
tävä uteliaisuus ja saatava ihmiset py-
sähtymään.
Puu pääosassa
Osin kaksikerroksisen rakennuksen en-
simmäisessä kerroksessa sijaitsevat tuo-
tantotilat, ravintolan keittiö ja 90-paik-
kainen ravintola. Toiseen kerrokseen si-
joittuvat kokous- ja toimistotilat ja sauna-
osasto. Rakennuksen pilari-palkkirunko
on pääasiassa liimapuuta. Sisätilojen be-
toniseinät jäykistävät rakenteen. Koh-
de kuuluu kaukolämpöverkkoon, mutta
myösmaan lämmönvarauskykyä hyödyn-
netään. Tuotannon kylmätilojen kohdalta
alapohjan eristeet on jätetty pois. Maape-
rä lämmittää talvella ja viilentää kesällä.
Alapohja on salaojitettuhyvin, ja perustus
on paalujen päällä.
Rungon liimapuupilarit ovat ravinto-
lan sisustuksessa hallitseva element-
ti. Puu näkyy myös petsatusta männys-
tä tehdyssä tarjoilualueen rimakatossa ja
valkoiseksi vahatusta koivuvanerista teh-
dyissä ravintolakalusteissa. Pilarienväliin
sijoitettiin taustalta valaistut akryylilevyt,
joihin tulostettiin kalastusaiheisia kuvia
Helasen perhealbumista ja Pohjois-Poh-
janmaan maakunta-arkistosta. Sisustuk-
sellinen ratkaisu palvelee myös ravinto-
lan ainoina valaisimina. Valokuvat valit-
si oululaisen Brandsteinin BrandManager
Tuomas Mujunen
. Hän valitsi myös ra-
vintolasalin pöydät ja tuolit.
Tuotantotilat toimivat
Tuotantotilat kylmiöineen, pakasta-
moineen ja savustamoineen tehtiin hy-
gieniamääräykset täyttävästä valmiista
kylmätilaelementeistä. Lattia on helpos-
ti puhtaana pidettävää akryylibetonia.
Tuotannon puolella ei ole ikkunoita,
mutta työntekijöiden taukotilasta aukeaa
näkymä lakeudelle. Ikkunoiden saami-
nen teknisesti toimiviksi olisi Pihlajanie-
menmukaan ollut tuotannon kylmätilo-
jen kaksoisseinärakenteessa haastavaa.
Vihiluodon Kalalla työskentelevän
Joni
Joensuun
mukaan toimivissa ja ajan-
mukaisissa tiloissa on hyvä tehdä töitä,
kun tilaa on riittävästi ja tilat ja toimin-
not on sijoiteltu järkevästi tavaran kier-
ron kannalta.
– En tekisi tilojen sijoittelun suhteen
Rungon liimapuupilarit ovat ravintolan
144
6/2011 PROJEKTIUUTISET
Vihiluodon Kala
Takka ottaa ravintolavieraat vastaan ja tuo tunnelmaa. Sisustuksessa käytettiin Helasen
perhealbumin ja Pohjois-Pohjanmaan maakunta-arkiston vanhoja kalastusaiheisia valoku-
via. Taustalta valaistut akryylilevylle tulostetut kuvat toimivat ravintolan valaistuksena.
Moottoritien varressa sijaitseva ravintola on osoittautu-
nut hyväksi kokouspaikaksi: sinne pääsee nopeasti kau-
pungista eikä maakunnasta tulevien vieraiden tarvitse
ajaa Oulun keskustaan saakka. Suuressa kokoustilassa
on paikat noin 30:lle ja nykyaikainen av-välineistö.